fond menu menu menu menu menu menu
Dorika


Irtak nekunk

VIII. Karácsonyi Jótékonysági Műsoros Est


  December 13-án nyolcadik alkalommal (tavaly az infulenzajárvány miatt a rendezvény elmaradt) került sor a KANTHA DÓRA ALAPÍTVÁNY és a Komáromi Művészeti Alapiskola karácsonyi jótékonysági műsoros estjére a Komáromi Művelődési Központban. Meglepetésként a műsor vetítéssel kezdődött. A színpadon elhelyezett kivetítőn megjelentek Dórika fényképei Ludwig von Beethoven Für Elise csodálatos dalocskájának kíséretében. A képsort az a fénykép zárta, amely Dórikáról 1999. december 13-án készült, amikor még Ő is zongorázott a művészeti alapiskola karácsonyi osztálykoncertjén.

  A műsor első részében elhangzott a Csendes éj, fuvola és hegedűjáték. A művészeti alapiskola zeneszakos diákjainak fellépését a kamarakórus karácsonyi dalcsokorral zárta. A műsorban fellépett ifjú Bertók Tibor hegedűvirtuóz, aki jelenleg a Győri Filharmónia Hegedűszak vezetőjének, Reményi Gyöngyi professzornak másodéves tanítványa, háromszoros "Pozsonyi Paganini" cím tulajdonosa, 2008-as Polgármesteri díjas, és az idei "Új Európa" nemzetközi verseny zenei kategória abszolút győztese.

  A műsor második részében a művészeti alapiskola táncszakos diákjai remekeltek. A második–harmadik osztályosok a "Disco Jingle Bells" dalra táncoltak, az ötödik osztályosok vidám karácsonyi produkciót mutattak be. A továbbképzősök a "Remény" tánckreációt adták elő. Áprilisban Bajmócon ezzel a produkcióval nyerték meg a szlovák táncosok versenyében az első díjat, nyáron Kaposváron a nemzetközi táncversenyen a második díjat.

  A műsor harmadik részében a művészeti alapiskola pedagógusai szerepeltek. Kuczman Renáta énektanár, Mihályová Mária, Kalmár Zsuzsa zongoratanárok fellépése után Balázs Béla hegedű- és Moncz Miklós gitár duettel kedveskedtek a közönségnek.

  A KANTHA DÓRA ALAPÍTVÁNY az idén is tíz beteg gyermeket hívott meg a rendezvényre. A megjelent gyerekeknek (vagy családtagjaiknak) Kantha Mária a színpadon adta át az ajándékokat: játékokat, könyveket, CD és DVD lemezeket és mindegyik gyereknek 200 eurót. Az alapítvány a Pozsonyi székhelyű Lángocska megnevezésű gyermekhospic (Detský hospic PLAMIENOK) gondozásában lévő tíz gyermeknek 300–300 eurót, és a Pozsonyi Egyetemi Kórház Gyermekonkológiai Klinikán kezelt 13 gyermeknek is 300–300 eurót ajándékozott.

  Az est fénypontja az volt, amikor Kantha Mária felhívta a jelenlevők figyelmét a karácsonyfa alá elhelyezett ajándékokra, és MUDr. Andrej Čižmár a megnevezett kórház onkológusa átvette az alapítvány 6.650 euró értékű ajándékcsomagját. Az ajándék tartalmazza a GERONTO Elixír BRT készüléket, amely biorezonanciális diagnosztizáló és kezelő készülék (bővebben a www.bioderm.hu), 2 darab Zepter Bioptron fénnyel gyógyító lámpát és a Herpík nevű gyógykészítményt (herpesz és más afták, hólyagok kezelésére). Az alapítvány ezeket azért ajándékozta a kórháznak, hogy hatékonyabbá tegye munkájukat, mert ezekkel csökkenteni lehet a kemoterápia mellékhatásait.

  A szervezők újabb meglepetéssel kedveskedtek a közönségnek. A 2001 és 2010-ben megrendezett rendezvényeken készült fotókkal idézték fel az alapítvány tízéves munkáját. A vásznon megjelentek Kopócs Tibor „Csendéletek Kantha Dórika emlékére“ kiállításra készített akvarelljei és a következő rendezvényeken készült fényképek: a „Gyermekek a gyermekekért“ gyermeknapi műsor, a teremfoci maratonon és a Miro Šatan alapítvánnyal közösen rendezett „Csillagok mérkőzésén“, a „Hokival a gyermekekért“ rendezvényen, a karácsonyi hangversenyeken, a „Jóság skót köve“ a „Sconestone“ szlovákiai útjáról és a vetítés végén a Bátor Tábor családi napján készült fényképek. A jelenlévők közül sokan felidézték a sok kedves és színvonalas rendezvényt. Kantha Mária szerényen megjegyezte, ez az alapítvány tízéves munkája.

  Az alapítvány a rákbeteg gyermekeknek és más súlyos egészségkárosult gyermeknek és a Pozsonyi Egyetemi Kórház Gyermekonkológiai Klinikájának 202.625 euró, azaz 6 millió 104 ezer korona értékű pénzadományt és tárgyi ajándékot adományozott. Kantha Mária köszönetet mondott elsősorban a társszervezőknek, az önkéntes segítőknek és mindenkinek, aki kisebb – nagyobb adománnyal, a rendezvényeken való részvétellel, adója 2%-ával, vagy egyéb módon támogatta az alapítvány munkáját.

  A rendezvény nagy tapssal és az összes gyermek megajándékozásával ért véget, akik örömmel vették át a mandarint és a „sconestone“ feliratú világító karperecet. A rendezvény bevétele 810 euró, amit az alapítvány a rákbeteg és más súlyos egészségkárosult gyermekek megsegítésére fog felhasználni.

  A rendezvényhez kapcsolódó fényképek és videók  << vissza

slovak

magyar

Created by SWINGdesign & KWeb
Webmaster: KWeb