fond menu menu menu menu menu menu
Dorika

AktuálisMegérkezett Budapestre a Jóság skót köve!

  Néhány hete világkörüli útra indult egy misztikus kő, az úgynevezett „Sconestone”, azaz a jóság skót köve. Az ősi kelta szimbólumokkal díszített faragvány célja, hogy egyfajta nagykövetként – ha csak átmenetileg is, de – jóságot vigyen az emberek közé. A sorban hatodik "kőtartó" az Albannach Egyesület elnöke, az újságíró Szalay Tamás Lajos lett. Egy skót gyökerekkel bíró, de eredetileg kanadai születésű szobrász, Warren MacLeod fejében született meg a Sconestone ötlete, amely nevét a legendás skót koronázó kőről kapta; igaz formájában teljesen eltérő tőle. A dobogókocka nagyságú gránitkövet ősi kelta, pikt korabeli szimbólumokkal látta el a művész. Célja, hogy a „jóság skót köveként” hirdesse az emberi jóság, méltóság és humanizmus szellemét szerte a világban. A jótékonysági program keretén belül minden egyes kiválasztott „kőtartó” csak egy hétig tarthatja magánál a faragványt. Ez idő alatt arra kell törekednie, hogy minél több jótettet hajtson végre, legyen az akár csak egy mosoly, vagy egy telefonhívás a rég nem látott nagyszülőknek. A “kőtartás” ideje alatt fontos, hogy minél több embernek, ismerősnek, ismeretlennek tegye lehetővé, hogy megfoghassa, megnézhesse a szobrot – ezzel új emberi kapcsolatok épülnek, akár barátságok szövődnek. A kő útját a „tartók” kötelesek végigdokumentálni a sconestone honlapján, de regisztrálhatnak a követ megérintő, azzal találkozó személyek is, közzétéve élményüket, tapasztalatukat.

  A követ Scone városában indították útjára, az első hivatalos „kőtartó” (egy tiszteletes) a skót miniszterelnöktől, Alex Salmondtól vette át a szobrot. A Sconestone azóta megjárta az Egyesült Államok keleti partját, az egyik kőtartó a World Trade Center elleni merénylet nyomozásában résztvevő rendőrnő, Barbara Mahon volt, de átmeneti tulajdonosa volt egy new yorki hős tűzoltó, Bobby O’Neil is. A hatodik kiválasztott az Albannach Egyesület elnöke, a Népszabadság újságírója, Szalay Tamás Lajos lett. Kollégánk október 14.-én, szerdán vette át hivatalosan is a Sconestone-t; a következő hét napban pedig elviszi azt többek között a Heim Pál Gyermekkórházba, az őrbottyáni lómentő farmra, a skót kötődéssel bíró Mecseknádasdra, de a kő eljut a Parlamentbe is, ahol Katona Béla házelnök is megérinti majd.

  A Sconestone a magyarországi hét nap után Erdélybe kerül, a dévai árva gyermekeket nevelő Böjte Csaba atyához, hogy onnan újabb hét nap után Szlovákiába utazzon, egy rákos gyermekeket segítő magyar alapítványhoz.

  A Népszabadság weboldala és a skocia.hu is napi rendszerességgel fog beszámolni a Sconestone hazai útjáról.

  (Albannach Skót Kulturális Egyesület, Kantha Dóra Alapítvány)


  << vissza
slovak

magyar

englishCreated by SWINGdesign & KWeb
Webmaster: KWeb