fond menu menu menu menu menu menu
Dorika
Ujsagcikkek

Rendezvények 2008-ban

    Egy újabb jótékonysági rendezvény helyszíne volt a komáromi, Erzsébet-szigeti műjégpálya. Csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, most is a lelkes komáromi jégkorongozók társultak a Kantha Dóra Alapítvánnyal, a legnemesebb cél érdekében: segíteni a rákbeteg gyermekeken. Horján Tibor, a HK Hurricanes fáradhatatlan vezetője most is magára vállalta a szervezőmunka oroszlánrészét. A tavalyi tornával szemben, most négy csapat vett részt a küzdelmekben. A pozsonyi HC Kramáre, a Sport V.I.P. és a hazai HK Hurricanes mellett, a morvaországi HC Kojetín kapcsolódott be a „Hokival a gyermekekért" jótékonysági akcióba. A torna teljes bevételét a Kantha Dóra Alapítvány két komáromi kisfiú megsegítésére ajánlotta fel, Prohászka Péternek és Csillag Ferencnek. Mindkét fiúnál csontrákot állapítottak meg, Péternek közben amputálták az egyik lábát, Ferenc pedig éppen egy Prágában elvégezendő műtét előtt áll. A pozsonyi orvosok csapatának éppen Prohászka Péter volt a leglelkesebb szurkolója.
    Amint az később kiderült, azok játékukkal és eredményeikkel is óriási örömöt szereztek Péternek. De a többiek is, akik a nemes cél érdekében jégre szálltak, hogy segítsenek. Nemcsak a neves személyiségek, mint Ľubo Roman, Jozef Lohyňa, a kajaknégyes világbajnok három tagja, a Riszdorfer testvérpár és Tarr György, de a remek kojetíni cseh fiúk, és természetesen a házigazda HK Hurricanes valamennyi tagja. Említést érdemel még a tatabányai gyors- és műkorcsolyázók bemutatkozása, amely még szebbé tette a felejthetetlen délutánt.
    A délután folyamán nagyon sok néző cserélődött ki a jégpálya körül. Sokan végig maradtak, sokan csak azért jöttek ki, hogy a belépődíjjal támogatni tudják a beteg gyermekeket. A torna bevétele 46.800 korona volt. A Kantha Dóra Alapítvány azonban 30-30 ezer koronával járul hozzá Péter és Ferenc gyógyításához!

    A Civilizációs Betegségekben Szenvendők Szervezete az éves közgyűlésen gyűjtést rendezett a rákbeteg gyermekek megsegítésére. Az így összegyűlt 9.575 Sk-t a Kantha Dóra Alapítványnak ajándékozták.

    A Kantha Dóra Alapítvány hetedik alkalommal szervezte meg a komáromi régióban a nárciszok napi gyűjtést, melybe bekapcsolódott a komáromi Ľ. J. Šulek Gimnázium, a csicsói, a nemesócsai alapiskola, Komáromból az Eötvös, a Komenský, a Rozmaring, a Béke és a Munka utcai alapiskola diákjai és tanáraik. A Tímea Florist Szalon öt doboz műnárciszt adományozott az akcióhoz. A diákok már húsvéti ünnepek után munkához láttak. A 130 diák 4500 nárciszt készített elő április 11-re. Az akció napján a Kantha Dóra Alapítvány önkéntesei városszerte osztották a nárciszokat és hívták fel a figyelmet arra, hogy a komáromi régióban is évről évre nő a rákbeteg kisgyerekek száma. A nárciszok és az általuk képviselt akció reményt ad számukra, hogy meggyógyulnak. Az aktivisták tapasztalatai szerint egyre nagyobb azoknak a száma, akik szolidaritást vállalnak a rákos betegekkel, és egyre többen fejezik ki segítő szándékukat. A Nárciszok Napján összegyűlt támogatás azon embertársaink életkörélményeinek javítására fordítják majd, akik ebben a súlyos kórban szenvednek. A Rákellenes Liga által életre hívott akciónak a segítő szándék mellett felvilágosító szerepe is van: szóróanyagokon keresztül hívják fel a lakosság figyelmét az önvizsgálat és az egészséges életmód fontosságára. Kantha Dóra Alapítvány és aktivistái ez alkalommal 60.100 koronát gyűjtöttek össze.

    2008. december 15-én immár hetedik alkalommal került megrendezésre a Karácsonyi jótékonysági koncert a Kantha Dóra Alapítvány, a komáromi Művészeti Alapiskola és a VMK szervezésében. A koncert előtt karácsonyi börzét rendeztünk a VMK előcsarnokában, melyen kis karácsonyi ajándékokat árultunk.
    A hangverseny első részében a zenetagozatos diákok kapták a főszerepet, fellépett Júlia Bundová, Matej Jakubík, Baranyai Éva, Ölvecky András Händel egyik szerzeményét énekelte el, Török Edina zongorán játszott, Kristína Márkusová pedig fuvolázott. Az első rész zárásaként fellépett a művészeti alapiskola énekkara.
    A fiatal zenészek játéka után Kantha Mária, az Alapítvány vezetője színpadra szólította a rákbeteg gyermekeket és a fiatalokat, akiknek egy-egy ajándékcsomaggal kedveskedett, 25000 korona (829,84 €) összértékben. Ezen kívül még 12 gyermek kapott 100000 korona (3319,39 €) összértékű ajándékot. A Pozsonyi Egyetemi Kórház Gyermekonkológiai Klinikája 500 ezer korona (16596,95 €) értékű ajándékot vehetett át, többek között vetítő-rendszert, LCD-televíziókat, összecsukható ágyakat és foteleket.
    Az este további részében táncosok szórakoztatták a közönséget. Hodek Andrea, Berecz Éva és Lacko tanító néni növendékei mutatták meg tudásukat. A harmadik felvonásban a művészeti alapiskola tanárai kápráztatták el a közönséget csodálatos játékukkal és énekükkel. A műsor végén Kantha Mária köszönte meg a fellépőknek a részvételt és mindenkinek békés ünnepeket kívánt. A jótékonysági est bevétele 43900 Sk volt. Az egész bevételt a rákbeteg gyermekek megsegítésére ajánlották fel.


    << vissza




slovak

magyar

english

Created by SWINGdesign & KWeb
Webmaster: KWeb