fond menu menu menu menu menu menu
Dorika
Ujsagcikkek

Rendezvények 2009-ben

    2009. január 31-én immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Hokival a gyermekekért elnevezésű nemzetközi jótékonysági jégkorongtorna, a komáromi műjégpályán. A rendezvény szervezői a Kantha Dóra Alapítvány mellett az 1. SC Como, a HK Hurricanes Komárno és a Szlovák Gázművek Alapítványa voltak. A rendezvény reggel 9-től késő estig tartott. A jégkorongozók tornájára 6 csapat nevezett be: Komáromot a Hurricanes csapat képviselte, csehországból a HC Kojetín, Magyarországról a V.I.P. Hungary csapata érkezett. Szlovákia képviseletében további 3 pozsonyi csapat, a Lakeboys, a HC Kramáre és a McDonald's Slovakia vett részt a tornán. A jótékonyság szellemében több szlovákiai olimpikon is megjelent. A Lakeboys csapatában a komáromi kajakosok: Tarr György, Riszdorfer Mihály és Riszdorfer Richárd, illetve az egykori birkózó Jozef Lohyňa játszottak. A HC Kramáre csapatát Michal Martikán, olimpiai bajnok vadvizi kenus erősítette. A tornát végül a McDonald's Slovakia csapata nyerte meg, ám az igazi győztesek a rákos betegségben szenvedő gyerekek voltak. Számuka a helyszínen 996 Euró gyűlt össze, emellett a HC Kojetín, a McDonalds Slovakia és a Szlovák Gázművek Alapítványa további gyűjtést rendezett. A rendezvény bevétele összesen 1950 Euró volt.

    A KANTHA DÓRA ALAPÍTVÁNY köszönetet mond az óvodásoknak, alap- és középiskolásoknak, pedagógusaiknak, szüleiknek és mindazoknak, akik segítettek megszervezni és a Nárciszok napján, 2009. április 17–én hozzájárultak az e napon megtartott jótékonysági rendezvény sikeréhez. A Komáromi régióban is nagyon sok helyen találkoztunk nárciszokat osztogató fiatalokkal. Sokan a Szlovák Rákellenes Liga önkéntesei voltak, és az általuk gyűjtött pénzadományokat a Rákellenes Liga számlájára utalták, amely az összegyűlt adományt a daganatos betegségben szenvedők életkörülményeinek javítására, a rákbetegségek megelőzésére és a kutatások támogatására fogja felhasználni.

    A KANTHA DÓRA ALAPÍTVÁNY felhívására régiónk alap- és középiskolásai a nárciszok ajándékozásával és adományok gyűjtésével immár nyolcadik éve a rákbeteg gyermekek megsegítését támogatták. Az alapítvány a Tímea Florist virágszalontól művirág csokrocskát kapott ajándékba és húsvét előtt megkezdődött a nagy munka. Az előkészületi munkákba kb. 80 diák és szülő kapcsolódott be, öt – hat tagú csoportok minden egyes virágocskához biztostűt rözgítettek, egyes csoportok több száz darabot, így összesen 4 000 darab nárcisz került a kosárkákba. A faliújságokon megjelent az alapítvány felhívása: ”Közösen a rák ellen”, a pedagógusok megkérték a diákokat és szüleiket támogassák e rendezvényt. Több iskolában ezt a felhívást még az iskolarádióban is közzétették.

    Április 17–én az önkéntes diákok büszkén viselték az alapítvány logóját, osztogatták a nárciszokat elsősorban pedagógusaiknak, diáktársaiknak. Önkénteseink felhívták a figyelmet arra, hogy a daganatos megbetegedések száma évről évre nő és a nárcisz, a remény virága a rákbetegeknek erőt ad a gyógyuláshoz. Az alapítvány logójával ellátott perselyekbe pénzadományokat gyűjtöttek.

    Jelesre vizsgáztak a következő iskolák tanulói:
    a Komáromi Ľ. J. Šulek Gimnázium, Csicsói Gáspár Sámuel Magyar Tannyelvű Alapiskola és Óvoda, a Komáromi Munka Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola, a Rozmaring és a Komenský Utcai Alapiskola, a Komáromi Eötvös Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola, Nemesócsai szlovák és magyar tannyelvű alapiskola, a Komáromi Marianum Iskolaközpont, a Jókai Mór Alapiskola. Első alkalommal a diákokhoz csatlakoztak a Keszegfalvai Nyugdijasklub tagjai is. A felsorolt óvodák és iskolák tanulói által összegyűjtött pénzadományok összege : 2.406,50 EURO (72.498 korona). Az előző évek bevételei: 2002: 19.490 Sk, 2003: 40.000 Sk, 2004: 47.300 Sk, 2005: 62.550 Sk, 2006: 66.100 Sk, 2007: 65.020 Sk, 2008: 68.020 Sk. A számok önmaguktól beszélnek, az idén a nárciszokat büszkén viselők száma és az adomány összege is jelentősen nőtt.

    2009-ben világkörüli útra indult egy misztikus kő, az úgynevezett „Sconestone”, azaz a Jóság skót köve. Az ősi kelta szimbólumokkal díszített faragvány célja, hogy egyfajta nagykövetként jóságot vigyen az emberek közé. Egy skót gyökerekkel rendelkező, de eredetileg kanadai születésű szobrász, Warren MacLeod fejében született meg a Sconestone ötlete, amely nevét a legendás skót koronázó kőről kapta; igaz formájában teljesen eltérő tőle. Az egyik első „kőtartó” a skót miniszterelnök volt. A Kantha Dóra Alapítványt az a megtiszteltetés érte, hogy a varázslatos kő nyolcadik birtokosa Kantha Mária lett.

    A Jóság skót kövét október 31-én, szombaton a hatodik kőtartó, Szalay Tamás Lajos hozta el Kantha Máriának Komáromba a hetedik kőtartótól az Erdélyi Böjte Csaba atyától. Az újdonsült kőtartó nem sokáig tétlenkedett, ugyanis még szombat délelőtt látogatóba indult a Sconestone-nal a Magyarországi Bajára Zöldkerti Ottó kőszobrászhoz. Ő készítette Dórika sírelmékét, amely a komáromi temetőben található. Kantha Dórika, Kantha Mária kislánya, a leukémia ellen hét hónapig tartó küzdelem után 2000. december 25-én hunyt el. Az ő emlékére és a rákbeteg gyermekek megsegítésére alapították Dórika szülei és keresztmamája a Kantha Dóra Alapítványt.

    A Sconestone vasárnap, a második napon a komáromi temetőbe látogatott, ahol Mindenszentek napja alkalmából Dórikára emlékeztünk. A megemlékezésre sok-sok ember jött el, hogy meggyújtsanak egy szál gyertyát és hogy megérintsék a Jóság skót kövét. Hétfőn a harmadik napon a Sconestone a Mentálisan sérült fiatatok intézetében tett látogatást. Kantha Mária apró ajándékokkal lepte meg az intézet lakóit, akik kedvesen és nagy örömmel fogadták őt. A hívők este a Szent András templomban megismerhették a kő eddigi útját. A szentmise után az érdeklődők megérintették a követ és további sok szerencsét kívántak neki küldetése teljesítéséhez. Kedden a negyedik napon a kő a komáromi speciális alapiskolába vándorolt, ahol egészségkárosult és hátrányos helyzetű roma gyermekek tanulnak. A tanulók meghallgatták az érdekes beszámolót a Sconestone küldetéséről, majd megköszönték, hogy hozzájuk is eljöhettet a Jóság skót köve.

    A legvidámabb rendezvényre az ötötik napon szerdán délután került sor, amikor a budapesti ATTRACTION Blacklight Látványszínház tartott lenyűgöző előadást a Komáromi Városi Művelődési Központban. Több mint ötszáz gyermek tekintette meg a műsort, miközben a Jóság skót köve kézről kézre vándorolt. Az előadás végén az ATTRACTION művészei is megcsodálták Warren MacLeod díszes faragványát.
    Csütörtökön, a hatodik napon Kantha Mária és a Sconestone a Pozsonyi Egyetemi Gyermekkórház Gyermekonkológiai Klinikáján tett látogatást, ahol a meghívott bohócdoktorok segítségével közösen felvidították a rákbeteg gyermekeket. Pénteken a hetedik napon a kő először a komáromi Kapitány Utcai Óvodába látogatott. Délután a Komáromi Szabadidőközpontban járt, ahol ismét sok kisgyermek vehette a követ a kezébe. Ezután két beteg kisgyermekhez, Kovács Robikához és Czézinger Tomikához vitte el Kantha Mária a Sconestone-t. Mindkét kisgyermek idei nyári külföldi kezelését a Kantha Dóra Alapítvány jelentős összeggel támogatta (3.000 és 5.000 € - val), a Jóság skót köve további erőt adott nekik a gyógyuláshoz.

    2009. november 8-án, vasárnap a kő útja Prágába vezetett, ahol a kilencedik kőtartó, László Zsuzsika vette át a Sconestone-t Kantha Máriától.

    Csodálatos és feledhetetlen volt ez a hét, amelyet a Sconestone Komáromban töltött. Bizonyítják ezt a fényképek és videófelvételek. Kívánjuk, hogy a követ a jóság kísérje végig további útján is!

    << vissza




slovak

magyar

english

Created by SWINGdesign & KWeb
Webmaster: KWeb